„Vrhunac gastronomskog dozivljaja“
Gastronomske kombinacije sa proizvodima od tartufa iz naše ponude su gotovo bezbrojne. Njegovo veličanstvo tartuf, predstavlja istinsku deliciju i pravi dragulj za sladokusce. Ova osebujna gljiva specifična okusa i mirisa savršeno se isprepliće sa mnogim jelima oplemenjujući ih posebnim guštom. Jela koja se pripremaju od tartufa vrlo su jednostavna, osobito kada se radi o najboljem, kako ništa ne bi narušilo njegovo majestetično gastronomsko prisustvo.
Tartufi se nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirani psi i svinje koji njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći tartufi. Tartufi danas predstavljaju jedne od najskupljih namirnica, stoga ni ne čudi da se “lov na tartufe”, često uspoređuje s traženjem zlata. U Istri prva istraživanja i potraga za tartufima počinje 1929. godine, a prvi pravi bijeli tartufi navodno su nađeni kod sela Novaki u blizini Pazina, a kasnije u dolini Mirne. Poslije rata otkup tartufa organizirala je šumarija Buzet, a 1956. tartufara je bilo pedesetak, i to svi iz naselja toka rijeke Mirne. U to su vrijeme tartufari nalazili i po nekoliko kilograma dnevno. U pronalaženju tartufa neki se, posebno u jugozapadnoj Francuskoj, oslanjaju na ženke svinja koje su neobično uspješni tragači jer zreli tartufi otpuštaju steroide koji su svojim mirisom slični mirisu feromonina koje luče mužjaci tijekom perioda parenja. No, kako je svinje zbog njihove zaluđenosti ne samo mirisom, nego i okusom tartufa vrlo teško kontrolirati (i divlje svinje obožavaju tartufe!), lovci se sve rjeđe i rjeđe koriste njihovim uslugama. Radije se oslanjaju na pse koji su mnogo pouzdaniji, a također imaju vrlo oštar njuh.
Prilikom kupnje tartufa, zbog njihove visoke cijene, bitno je znati prepoznati one kvalitetne. Pri tom treba obratiti pozornost na njihov izgled, miris i tvrdoću. Osim opisanih karakteristika izgleda, kvalitetan tartuf ne bi smio biti oštećen, odnosno, ne bi smio imati rupe od crvi niti bi mu se trebalo vidjeti prošarano unutrašnje tkivo. Intenzivan miris te tvrdoća otkrivaju svježinu tartufa. Tartufe je bitno kupovati tijekom njihove sezone budući da stajanjem gube svoju jedinstvenu aromu. Meki tartufi ukazuju na početak faze truljenja.
Budući da tartufi brzo gube svoj specifičan miris i okus, treba ih konzumirati u što kraćem roku od kupovine. Ukoliko to nije moguće, preporučuje ih se čuvati u stražnjem dijelu i pri dnu hladnjaka neočišćene, zamotane u papirnati ručnik kojeg je potrebno svakodnevno mijenjati. Još jedan način je čuvanje tartufa u riži – očišćeni tartufi odvojeno se stave u hermetički zatvorenu staklenku s rižom i čuvaju se u hladnjaku. Na taj način se i riža obogaćuje aromom tartufa, pa se poslije obavezno koristi za pripremu ukusnih rižota. Ovako spremljeni tartufi mogu se čuvati do tri tjedna.
Legenda kaže da su bogovi, stvarajući svijet za sebe napravili hranu tartuf, čudesnu izraslinu koja raste u zemlji, opojnog mirisa i okusa i za čovjeka nevidljivu!
Tijekom povijesti o tartufima su se raspredale mnoge legende objašnjavajući njihovo nastajanje magijom munja dok ih je Ciceron smatrao istinskom djecom Zemlje. U srednjem vijeku, redovnici nisu smjeli jesti tartufe zbog straha da će zaboraviti svoj poziv smatrajući ga tajanstvenim
I napokon, što je tartuf? Gastronomi se još ne mogu složiti niti u tome je li on hrana ili začin. Taj čudni i neugledni „krumpir“, taj najčuveniji afrodizijak intenzivnog i neponovljivog mirisa, od trpeze starih Rimljana pa do danas ostao je bespogovorni kralj kulinarstva. Enigma i slast. Kada ga jednom probate, ostat će te mu vječni poklonik, ovisnik, kao o svakome grijehu.
PROIZVODI
Recenzije za dio proizvoda iz našeg asortimana
Maslinovo ulje sa aromom bijelog tartufa
Savršeno se isprepliće sa mnogim jelima i daje im prepoznatljiv okus bijelog tartufa. Međutim, njegova glavna uloga je moć da preuzme i prenese okus tartufa kroz druge komponente i time dade dodatnu dimenziju svojom mirisnom aromom. Ono što su kuhari primjetili da ulje brzo hlapi i da se nepovratno gubi njegova snaga arome i time se povečava utrošak ulja. Novom recepturom punog i istančanog okusa našim smo uljem znatno poboljšali iskoristivost do zadnje kapi.
Tartufata
Lareto Tartufata je mješavina crnih ljetnih tartufa, gljiva, crnih maslina, aromatičnog bilja i začina. Rezultat je niz snažnih i intenzivnih okusa koja se savršeno isprepliću sa mnogim jelima oplemenjujući ih posebnim guštom. U njezinom stvraranju sudjelovali su istinski kuhari i stvorili proizvod idealan za razne gastronomske kombinacije. Mogućnosti su beskrajne; savršeno se veže sa tjesteninama, rižom, jajima. Koristite ga kao paštete, za rustikalni okus brusketa ili kao prilog svojim glavnim jelimaTartufata sardži 5% crnog ljetnog tartufa (Tuber aestivum Vitt.)., Mogućnosti su beskrajne; savršeno se veže sa tjesteninama, rižom, jajima. Koristite ga kao paštete, za rustikalni okus brusketa ili kao prilog svojim glavnim jelima, izbor je vaš!
Namaz od maslina i tartufa
Krema od maslina i tartufa kao savršen finger food, za ukusne bruschette ili samo namaz. U kominaciji sa spaghettima ovo jelo postaje prava mediteranska delicija. Delikatesni okus crnih maslina skladno prati aroma tartufa. Serviranje je jednostavno, uz dobro maslinovo ulje.
U pakiranjima od 30g., 80g.
Krema od vrganja i tartufa
Krema posjeduje određen okus i daje jelu prepoznatljivu aromu vrganja uz blagu, mirisnu notu tartufa. Uz jednostavnu pripremu dopustite vrganjima i tartufima da izbiju u prvi plan i zavedu Vas svojim karakterističnim okusima.
Začinska sol sa bijelim tartufima 120 grama
Morska sol sa bjelim tartufima jednostavan je začin jer se može korisitiit u gotovo svim jelima nježno ih oplemenjujući svojom predivnom aromom. Nama najdraža kombinacija je crveno meso sa roštilja, pečeno i skinuto sa žara, uz prstohvat soli…
Začinska sol sa crnim tartufima 120 grama
Morska sol sa crnim tartufima jednostavan je začin jer se može korisitiit u gotovo svim jelima nježno ih oplemenjujući svojom predivnom aromom. Nama najdraža kombinacija je crveno meso sa roštilja, pečeno i skinuto sa žara, uz prstohvat soli…
Sastojci: sol, crni ljetni tartuf ( Tuber aestivum Vitt.) 2%
Krema od artičoka i tartufa
Okus artičoke savršeno se uklapa u zemljani okus i miris crnih tartufa, čineći jedinstvenu kombinaciju. Ova ukusna krema savršena je za brza i jednostavna predjela. Na laganoj vatri u tavi potrebno je samo zagrijati umak, namazati na prepečeni kruh i poslužiti. Umješajte umak sa svojim omiljenim špagetima, linguinima ili nekom drugom tjesteninom ili pripremljeni file mesa ili ribe prelijte sa toplim umakom i dobit ćete bogato i ukusno jelo! Krema sadrži 82% artičoka.
Polutvrdi punomasni kravlji i kozji sir sa crnim tartufima
Specifičnog okusa,spravljen po posebnoj recepturi,poslužuje se kao hladno predjelo uz pršut,rastopljenog na palenti ili umješanog u fritaju sa tartufima ili kao dodatak na pizzi sa tartufima.