Prosciutto crudo– sušena šunka– Gicrudo 3 kg

Okusi suhog, slanog mesa i slatkog, sočnog voća savršeno se ljube, Talijani još jednom dokazuju da su neprikosnoveni svjetski zavodnici. Osvajanje svijeta ukusnim jelima započeli su još u antici. Umjetnost konzerviranja prednjeg svinjskog buta soljenjem i sušenjem u svojim djelima slavili su pjesnici starog Rima. Pršut, jednu od najstarijih civilizacijskih gastronomskih delicija, nazivali su perexutus, odnosno sušen. Postoje zapisi da su rimske legije u daleke pohode nosili zalihe pršuta. Miris sušenog mesa snažnim ratnicima budio je nostalgiju za domom, a recept omiljene rimske poslastice širili su na područja koja su osvajali.

Proizvodnja pršuta danas je tradicionalno vezana uz Mediteran. Najviše vrsta potječe iz Italije, Španjolske, Francuske, Portugala i Hrvatske. Razlikuju se po izradi i okusu za što je zaslužno niz čimbenika – od zemljopisnog položaja, klimatskih uvjeta, načina uzgoja svinja do pripreme i sušenja mesa. Kako bi sačuvali specifičnost okusa i kvalitete, bez obzira na nove tehnologije mesne industrije koje olakšavaju i ubrzavaju proces obrade mesa, brojni proizvođači i danas najradije koriste stare, provjerene recepture, koje se generacijama vrijedno čuvaju. Trud se svakako isplati, jer takvi proizvodi lakše dobivaju zaštitu izvornosti, a time postižu i veću cijenu na tržištu.

Italija je danas najveći proizvođač pršuta na svijetu među kojima su brojni zaštićeni. Od najcjenjenijih vrsta ističu se Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Prosciutto di Modena, Prosciutto di Carpagena, Prosciutto Toscano i Prosciutto Venetto Berico-Euganeo.

Pršut Gicrudo je intenzivno smeđe-siv, a kad se razreže meso je duboke, bogato crvene boje, obrubljeno ili prošarano masnoćom koja je bijela ili ružičasta.

Compare
brands

Gianni Negrini

Loading...