Kuhani dimljeni pršut Praga 9 kg

Praška šunka je vrsta kuhane šunke s blago dimljenim okusom. Karakterizira je meso ružičaste boje, kompaktne masnoće i meke konzistencije. Za proizvodnju ove šunke koristi se cijeli svinjski but bez kostiju. Cijele šunke uranjaju se u salamuru od bilja i drugih sastojaka koji proizvodu daju nepogrešiv okus. Slijedi proces dimljenja po kojem se ova šunka razlikuje od drugih i nakon toga se nekoliko sati kuha na pari.

Ovaj je proizvod jedan od najprepoznatljivijih u istočnoeuropskoj gastronomskoj tradiciji. Izvorno povezuje ga se još iz sredine devetnaestog stoljeća, gdje su u jednoj delikatesnoj prodavaonici u gradu Pragu napravili eksperiment dimeći cijele svinjske butove. Rezultat je bio odličan i proizvod se proširio diljem Austro-Ugarske pod imenom Praga koji se još uvijek koristi. Danas se prodaje u Italiji, Austriji, Njemačkoj i Slovačkoj u različitim verzijama, od kojih je svaka napravljena prema posebnim recepturama vezanim uz područje proizvodnje.

Praška kuhana šunka pogodna je za razne recepte. Zbog bogatog okusa sve se češće koristi kao šunka za pizze. Ali i za plate s hladnim narescima uz svježe narezani kruh, smokve, gorgonzolu i orahe. Kako bi plata bila još ukusnija, preporučujemo da je popratite drugim suhomesnatim proizvodima kao što su Bresaola i toskanska salama. Među jelima isprobajte recept od tjestenine s kremom od graška, parmezana i kuhane šunke, zamijenivši klasičnu šunku praškom za posebni štih zahvaljujući okusu dima. Hladne salate s dimljenom praškom šunkom su izvrsne!

Compare
brands

Gianni Negrini

Pakiranje

9 kg

Loading...