Coppa Stagionata (začinjena)
Slano-slatkog ugodnog okusa s pikantnim aromama i nježan, elegantan miris ključne su osobine prepoznatljive Coppe iz Salumerije Bombieri iz Verone. Rezanjem ćete otkriti jarko crvene kriške s ružičastim i bijelim prugama.
Coppa je tradicionalni talijanski sušeni proizvod od svinjetine. To je proizvod od cijelog mišića, što znači da se ne melje prije punjenja u crijeva, pa je u tom kontekstu sličan sušenoj šunki ili pršutu. Vjeruje se da potječe iz Kampanije, južne regije u Italiji. Meso coppe je skup mišića koji se proteže od vrata do plećke. Ime je dobilo po načinu obrade jer se „capo“ odnosi na glavu, a „collo“ na vrat. Mesari ga nazivaju vratnim mišićem ili vratinom. (capocollo / vratina)
Coppa je prilično svestrana, a način na koju je poslužujete ovisi o vašem ukusu. Često ćete je vidjeti na hladnim platama ili kao zvijezdu sendviča. Možete je staviti na pizzu, tjesteninu ili salatu.
Smokve punjene gorgonzolom umotane u coppu jedna su od najboljih stvari koje ćete ikada probati! Preporučujemo da coppu stavite na bruschettu ili pizzu s domaćim specijalitetima s nečim slatkim i slanim, poput voća i kozjeg sira ili svježe mozzarelle. Coppa je izvrsna mesna namirnica koja omogućuje savršenu ravnotežu okusa slatkog, ljutog i slanog.
Još jedan zabavan recept je prženje tanko narezane Coppe dok ne postane hrskava, čime se u biti stvara „coppa chips“ ili „coppa crisp“. Može se koristiti kao ukras u salati s rikulom, zrelom dinjom, mladim sirom, orasima i balzamičnim octom.
Kao što vidite, prilično je svestrana. Ali probajte samo jednu tanku krišku coppe i okusi će vas prenijet izravno u srce južne Italije, u Kampaniju!
Coppa i buđola su isti proizvod! Coppa je talijanski naziv, dok je buđola istarski naziv. Razlike u okusu, mirisu ili teksturi mogu postojati ovisno o recepturi, vrsti začina, te duljini i načinu sušenja, kao i tradiciji proizvodnje.




















