Bez kvalitetnih namirnica nema dobre pizze, u tome su jednoglasni njezini majstori i to je temelj od kojeg treba krenuti.

„Kako prepoznati dobru napolitansku pizzu?

Mnogi kažu da to nije moguće dok ne probaju, a ja vas uvjeravam da je upravo izgled taj koji odaje mnoge tajne i greške u ovoj jako zahtjevnoj disciplini.

Napolitansku pizzu imaju želju raditi mnogi i to je vrh znanja i umješnosti u pekarstvu. Pitanje prestiža. Napoletana je kraj pekarskog životnog puta!

Opći izgled
Zamamna, sočna, prozračna, čistih kontura i kolorita sa izraženom i čistom bijelom, zelenom i crvenom.

Tijesto
Elastično, savitljivo, prozračno, sa tankom opnom i mogučim leopard uzorkom. Rubovi moraju biti svijetli, a ne tamni. Tamni rubovi odaju neadekvatno brašno, dodane rafinirane šećere, mlijeko, ulje, nepravilnu fermentaciju, lošu autolizu, krivu manipulaciju prije termike, hlađeno tijesto, premala temperatura peći, nepravilno ložena peć, mokra, zelena i neadekvatna drva… Sve to ili jedno od toga. Dakle dovoljno je pogledati rub i da je sasvim jasno o kakvom proizvodu se radi. Pizza ne smije biti spaljena! Velika je razlika između “puntini neri” i izgorenog tijesta. Puntini neri ne smiju biti veći u prosjeku od 1-2 cm. Ove sitne crne točkice su trapula! Na slici su pravilno aplicirane, jer su pomješane sa crnim flekama, a postoje i neispravno prefermentirane ili prekvasne pizze koje su osute sitnim točkicama. To je neispravno, jer to nije tijesto odradilo Maillardov proces već su se zapalila sitna zrnca soli… (za Maillardovu reakciju guglajte).
Pravilna manipulacija napolitanskim tijestom je samo jedna! Nema bacanja u zrak, nježno se postupa sa tijestom, zrak se posebnom tehnikom istiskuje prstima u rubove. Cijeli proces inpasterizacije se ne ispušta iz vida niti u jednom trenutku! To je jako senzibilan, dug i mukotrpan proces.
Pizza se peče u za to specijaliziranim napolitanskim pećima. Nikad, ali baš nikad se pizza iz peći ne ispušta iz vida. Ni sekundu! Jer bi se moglo desiti da pođe u krivo…
U peć se stavljaju samo dvije pizze, a jako iskusan majstor će staviti tri. Početnici (do pola godine iskustva) rade samo jednu po jednu. Loš proizvod se može dogoditi u pizzerijama gdje imaju gužvu, a majstori im nisu dorasli zadatku. Pa pizza ispadne tamna, zapaljena ili bez leopard uzorka po cijelom obodu. Vrlo, vrlo hrabro od nekih koji žele raditi ovaj stil, a nisu još spremni….

Sir
Za napolitanske pizze se upotrebljava isključivo Fior di latte! Govorim o pravim napolitanskim pizzama, a to su Marinara i Margherita. Fior di latte mora bili potpuno bijel kad se ispravno ispeče! Prisutnost smeđih točkica na siru odaje da to nije prava mozzarella i da ima u sebi dodanog palminog ulja! Žutu boju mozzarelle neću ni komentirati.
Mozzarella u sebi sadrži jedan udio mliječne kupke, pa prava napolitanska pizza malo pliva u sredini. To je još jedan dokaz kvalitete sira.
Za Bufalinu i neke druge pizze se upotrebljava Mozzarella di Bufala. A tek ona mora plivati. I to pojačano! Jer Fior di Latte se narezuje na dimenziju prženih krumpirića kako bi izbacio što više sirne vode, a Bufala se trga rukama na pizzu.
Eto vidite kako je lako prepoznati dobru pizzu… samo pogledate sir!

Pomidor
Pelat mora biti crven! Ne smeđ, ne žut, ne blijed ilištaveć. Pelat San Marzano rajčice se pasira u O’Hari nekoliko puta na dan kako bi zadržao svježinu. Pelat mora biti lagano kiselkast, nikako ne slatkast ili nedajbože gorkast! U pelat se ne dodaje ništa! Čisti pasirani pelat San Marzano rajčice!

Eto. Nadam se da sam vam pomogao u prepoznavanju dobre napolitanske pizze?

Ovo nije igra! I zato zaslužujete znati kolika je to nauka i umijeće. Zato ne osuđujte ljude koji rade i ponekad griješe! Teško je postići svršenstvo sa slike!

O’Hara ga ima!“

Barba Marin; O’Hara

IZDVOJILI SMO ASORTIMAN ZA IZRADU PIZZA

Artičoke srce u salamuri 2500g/ 1350g

Od odabranih svježih artičoka kojima su uklonjeni tvrdi listovi ostaje najukusniji dio, a to je njezino srce koje se pakira u salamuru. Idealna su za bilo koju svrhu, a savršeno će zamijeniti svježe artičoke. Od njih se rade odlični umaci,...

Belle di cerignola masline 1550g/ 950g

Vrlo ukusne, velikog ploda oblika šljive porijeklom iz regije Puglia. Svijetle zelene boje i izrazito svježeg ukusa.

Burrata u foliji 350g Sabelli

Buratta je jedan od najcjenjenijih talijanskih sireva. Njezina nježna tekstura koja podsjeća na maslac, nezaboravan je doživljaj za nepce. Mlijeko za Burattu dobiva se od vodenih bivola a karakterizira ga izrazita bjelina. Pri izradi Buratte koristi se toplo mlijeko. Dok...

Burratina 125g sabelli

Zamislite najukusniju mozzarellu koju ste ikad probali! I zamislite da je režete vilicom, ili još bolje razdvojite rukama i kidate glatku bijelu vanjsku opnu koja otkriva nježnu i kremastu unutrašnjost. Savršenu kombinaciju stracciatelle, komadića mozzarelle i svježeg vrhnja. I nakon...

Caprina del nonno– kozji polutvrdi sir

Polutvrdi kozji sir s blagom aromom kozjeg mlijeka, a ugodnog i ne snažnog mirisa čine ga idealnim za plate, pizze ili sendviče. Ukusan sir koji se lako reže, nema debelu koru i nježne je arome daje mu prednost kod izbora...

Češnjak- marinirani 1000g

Ukusan i hrskav češnjak sa blagom prirodom aromom bez neugodnog mirisa. Pripremljen prema jedinstvenoj metodi uz dodatak začina i rajčice. Plodovi češnjaka su zdravi i cijeli. Proizvod je specifičan i dobro prihvaćen od strane gosta tako se udomaćio u mnogim...

Cherry rajčice u vlastitom soku, cijele, neoguljene 2500g/1500g

Ukusni, zreli i kvalitetni plodovi, sigurna nabava, nepromijenjiva kvaliteta i dobra cijena dovoljan su razlog za uvrštavanje ove namirnice za kreiranje poznatih mediteranskih jela. Cijele, neoguljene cherry rajčice u vlastitom soku odlična su zamjena za svježe rajčice za pripremu umaka...

Chilli papričice- kolutići u ulju 750g/ 450g

Crvene boje i ljute arome, nose u sebi miris i okus šarmantnog kalabrijskog kraja. Koriste se u mnogim različitim jelima obogaćujući ih svojom intenzivnom pikantnošću. Kvalitetan, praktičan i svestran proizvod često je nadohvat ruke naših kuhara.

Crne masline bez koštice 2600g/1200g

Masline bez koštice u kvalitetnoj blagoj salamuri. Pažljivom proizvodnjom i pakiranjem masline dolaze cijele, neoksidirane, nisu naborane i natisnute. Možete od crnih otkoštenih maslina uz dodatak slanih inćuna, kvalitetnog maslinova ulja, kapara i svježeg bosiljka kosanjem ili gnječenjem u mužaru...

Crne masline cijele 4100g/ 2500g

Mesnate crne masline, zdrave i cijele, nisu stisnute i naborane, s umjereno slanom i ukusnom otopinom. Ovako ih najčešće opisuju a koriste ih restorani i pizzerije koje žele imati dobre masline.

Crne masline rezane 4100g/2000g

Rezane masline, cijelih istih kolutića. Kvalitetna blaga salamura osigurava im da ne oksidiraju. Pažljivom proizvodnjom i pakiranjem masline dolaze ispravnih kolutića, nisu smežurane i natisnute. Odlično se slažu u mnogim jelima, za izradu tapenada, pizza, tapasa kao i za pripremu...

Dvostruki koncentrat rajčice 2150g

Dvostruki koncentrat rajčice blago je aromatiziran solju i odličan za dobivanje pravoga okusa rajčice tijekom pripreme umaka. Posebno je dobar za dugotrajno kuhanje na niskom temperaturama. Dobiva se od samog ploda rajčice bez kože i sjemenja gdje se kroz toplinsku...

Ekstra djevičansko maslinovo ulje brioso- 5lit.

BRIOSO Ekstra djevičansko maslinovo ulje najviše kvalitete dobiveno je direktno iz maslina isključivo putem mehaničkih procesa. Obiteljska uljara Agostini smještena je u talijanskoj pokrajini Marche i od 1945. godine proizvodi maslinova ulja visoke kakvoće. Uz stalnu kontrolu proizvodnog procesa ovo...

Friarielli – vrhovi mladih brokula u ulju 950g/600g

Ovaj ukusni napuljski specijalitet čine vrhovi mladih brokula u marinadi vinskoga octa, suncokretovog ulja i začina. Osim što se dobro slažu uz kratku tjesteninu dobro su poznate i kombinacije s kobasicama ili svinjetinom. Ipak, poznatiji su burgeri i napuljske pizze,...

Gran SPICCO 10 mjeseci 1000g – Zanetti

Zreli tvrdi sir od pasteriziranog kravljeg mlijeka, 10 mjeseci star. Ovo je sir u stilu parmezana idealan za upotrebu u užurbanoj kuhinji gdje je cijena važna. Vrlo ukusan i dobar za ribanje kao zamjena za Parmigiano Reggiano ili Grana Padano.

Gran SPICCO 10 mjeseci 250g – Zanetti

Zreli tvrdi sir od pasteriziranog kravljeg mlijeka, 10 mjeseci star. Ovo je sir u stilu parmezana idealan za upotrebu u užurbanoj kuhinji gdje je cijena važna. Vrlo ukusan i dobar za ribanje kao zamjena za Parmigiano Reggiano ili Grana Padano.

Kalamon masline 820g/ 500g

Kalamon su poznate grčke masline, koje su dobile ime po gradu Kalamata u kojem se uzgajaju i proizvode. Radi se o crnim maslinama bademastog oblika. Mekane su i imaju specifičan intenzivan okus. Neizostavni su sastojak grčke salate, ali i ostalih...

Kapari sa peteljkom u octu 540g

Zahvaljujući očuvanju stabljike izvrsne su za finger food, predjela i grickalice ili možete uživati u njima uz aperitive. Uz voćnu svježinu kaparuni su prepoznatljivog okusa i mirisa, a idealni su za ukrašavanje glavnih jela od mesa ili ribe. Često serviraju...

Kukuruz šećerac 1870g/ 1775g

Šećerac ima sočna, hrskava i ukusna zrna zlatne boje. Kukuruz šećerac može učiniti bitnu razliku u okusu, ali i izgledu jela. U kombinaciji s paprikom, mrkvom, graškom ili lukom, na pizzama ili u salatama, umacima ili tortillama jednostavno oduševljava! Termički...

Mozzarella filone 1kg- suha sabelli

Svatko tko je probao svježu, ručno izrađenu mozzarellu zna kako njezin jedinstveni i nepogrešivi okus nema ništa zajedničko s industrijskim proizvodima koji se obično nalaze na tržištu. U Italiji, posebice u regiji Campania gdje je Napoli glavno središte radi imidža...

Mozzarelline kuglice 8g Sabelli

Bocconcini – najpoznatiji talijanski finger food!. Mozzarella sir punog je mliječnog okusa i snježnobijelog izgleda. Proizvedeno je od 100% talijanskog kravljeg mlijeka iz planinske regije Abruzzo. Što je salata bez mozzarella kuglica? Za pravi okus Italije, poslužite naše mini mozzarelle...

Namaz od crnih kalabrijskih maslina 530g

Crne sitne kalabrijske masline obogaćene sjemenom koromača i extra djevičanskim maslinovim uljem koje daju živost ovoj posebnoj deliciji. Začinjen i snažnog okusa, savršen namaz za finger food kreacije, bruschette ili tradicionalne panuzzo sendviče.

Namaz od zelenih maslina 530g

Jabučni ocat, ulje i sol u odličnoj recepturi sa selektiranim i mljevenim maslinama. Maslina nocellara uzgaja se na plodnim padinama sicilijanskog vulkana Etne a ovaj namaz čine neodoljiv i pogodan za jela uz kruh, razne tapase i couvert ili ga...

Pasirana rajčica 2550g premium- 1.klasa

Pasirana rajčica Robo dobivena je od 100% talijanski svježih i zrelih rajčica. Rajčice su obrađene do kremaste teksture u gustu passatu punog okusa.

Pečene crne masline 1000g

Crne pečene masline mesnate teksture. Njihov je ukus tipičan za pečene masline, kao i njihov miris koji ima notu lješnjaka. Kruha i maslina - samo dobri poznavaoci i ljubitelji maslina znaju što to znači!

Pecorino sardo medoro– ovčji polutvrdi sir (Sardinia)

Pecorino Medoro dop prepoznatljiv je ovčji sir sa talijanskog otoka Sardinije. Kako se proizvodi u skladu sa sardinijskom tradicijom i napravljen je od 100% ovčjeg mlijeka sa Sardinije sačuvani su svi izvorni okusi. Dozrijeva najmanje četiri mjeseca. To je onaj...

Pizza sauce 4100g

Bez kvalitetnih namirnica nema dobre pizze, u tome su jednoglasni njezini majstori i to je temelj od kojeg treba krenuti. Kvalitetan umak od rajčice je umak koji je napravljen od svježih rajčica, prirodan i ukusan, gust i lagano začinjen origanom,...

Polusušene crvene cherry rajčice u ulju 750g/ 450g

Rajčice se u posebnim pećima dovode u stanje uvenulosti, a prethodno se temeljito peru i režu na polutke. Nakon sušenja rajčice se mariniraju u ulju sa začinskim i ljekovitim biljem i tako se pakiraju. Ovaj poseban tretman daje značajke proizvoda...

Polusušene rajčice u ulju crvene 780g/ 465g

Nježna temperatura i dugo vrijeme sušenja dio je postupka za uspješno sačuvanu svježinu, nježnu strukturu i voćno tijelo rajčice. Bogat okus daje i marinada od aromatiziranog bilja u suncokretovom ulju. Rajčica je sušena zajedno sa sjemenkama a idealna je za...

Polusušene žute cherry rajčice u ulju 750g/ 450g

Ova posebna sorta žute rajčice Piennolo Vezuva raste zajedno sa aromatičnim travama. Ima visok sadržaj šećera, vitamina i aromatskih komponenti koja su tri puta veća nego kod crvene rajčice. Izrezane na pola, sušene i začinjene s malo soli, češnjaka i...

Pulpa za pizzu- extra fine 2x5kg

Fino obrađena sitno sjeckana rajčica u gustoj pulpi idealan je proizvod za pizze. Proizvodnja i kvaliteta rajčice okrenuta je ka zadovoljenju zahtjeva potrošača. Pulpa od rajčice stvara se od kvalitetnih plodova koji u krajnjem okusu imaju minimalno izraženu kiselinu a...

Rajčica pelat 2500 g. supersalsati 1.klasa

100% talijanska rajčica pelat selektirana u 1 klasu. Najvažnije karakteristika našeg pelata su nježan i čvst plod bez tvrdih zelenih vrhova u gustom ukusnom soku. Duguljasti plodovi, sočni i mesnati sa prirodno slatkastim okusom dozrele rajčice iznenađenje je mnogim kuharima...

Ribani parmezan 1000g- Zanetti

Dehidrirani Grana Padano ribani sir idealan je za tjesteninu, lasagne ili pizze. Parmezan, tvrdi, polumasni žuti sir od neobranog kravljeg mlijeka. Pikantnog je okusa i mirisa. Potječe iz okolice talijanskog grada Parme, odakle mu dolazi ime i najpoznatiji je iz...

Stracciatella di burrata 140g Sabelli

Neodoljiva stracciatella di burrata! Stracciatella ili sadržaj burrate, sastoji se od trakica mozzarelle pomiješane sa svježim vrhnjem. Stoga unutrašnjost poznate burrate nije ništa drugo nego najbolji, najukusniji dio, a da biste dobili dobru stracciatellu, potrebno je vrlo svježe i visokokvalitetno...

Sušene rajčice u ulju crvene 750g/ 450g

Biraju se samo najljepše i zdrave rajčice ubrane i dozrele na suncu. Brižnim procesom sušenja očuvani su svi vrijedni nutritivni sastojci. Izrezane i očišćene od sjemena aromatiziraju se biljem i utapaju u suncokretovo ulje. Bitno je i kvalitetno ulje u...

Taggiasche masline bez koštice u salamuri 984g/ 650g

Vrsta ligurijskih maslina koja se idealno slažu uz aperitive, dodaju umacima ili prate glavna jela. Često se slaže u selekcijama sa zelenim gigant i crnim maslinama. Šarene su i ukusne, kod nas ih prepoznaju pod imenom Talijanke.

Taggiasche masline bez koštice u ulju 900g/ 650g

Vrsta ligurijskih maslina koja se idealno slažu uz aperitive, dodaju umacima ili prate glavna jela. Često se slaže u selekcijama sa zelenim gigant i crnim maslinama. Šarene su i ukusne, kod nas ih prepoznaju pod imenom Talijanke.

Taggiasche masline u salamuri 950g/ 650g

Vrsta ligurijskih maslina koja se idealno slažu uz aperitive, dodaju umacima ili prate glavna jela. Često se slaže u selekcijama sa zelenim gigant i crnim maslinama. Šarene su i ukusne, kod nas ih prepoznaju pod imenom Talijanke. Maslina za couvert,...

Zelene masline bez koštice 2450g/ 1200g

Masline bez koštice u kvalitetnoj blagoj salamuri. Pažljivom proizvodnjom i pakiranjem masline dolaze cijele, neoksidirane, nisu naborane i natisnute. Morske ili grčke salate, umaci, aperitivi, hladne plate, bruschette, pizze, focaccie, martini, uz ribu, za izradu namaza ili tapenada, kruh sa...

Zelene masline cijele 4100g/ 2500g

Vrlo ukusne, svijetlo zelene boje, idealne masline za aperitive, predjela i salate kao i za sve namjene u kuhinji. Beru se krajem ljeta dok još nisu skroz zrele. Originalna maslina za Martini cocktail

Zelene masline cijele- gigant 2600g/ 1600g

Kvalitetne zelene masline sa košticom u laganoj salamuri. Zdravih plodova, tvrde i karakteristično kiselkasto-slanog ukusa.

Zelene rajčice četvrtine u ulju 750g/ 450g

Rajčice se beru dok su još zelene, režu se na četvrtine i blago suše u posebnim uvjetima. Aromatiziraju se u suncokretovom ulju s dodatkom peršina, soli, češnjaka, bosiljka i čilija. Njihova velika vrijednost sastoji se od jakog okusa i istodobno...
Loading...