Obiteljska proizvodnja tjestenine osnovana 1912.g., smjestila se u mjestu GRAGNANO. Zahvaljujući svojim mikroklimatskim spojevima vjetra, sunca i vlage već se više od pet stotina godina proizvodi na isključivo tradicionalan način. Sva tjestenina proizvodi se od 100% talijanskog durum pšeničnog brašna i izvorske vode iz planine Lattari. Kemijske analize provedene u 70-im godinama pokazale su da ova voda ima niski mineralni sadržaj, što znači da nije samo lagana i ugodna za piće, već i olakšava miješanje (jer zahtijeva manje mehaničke energije). Sam način spore proizvodnje tjestenine u brončanim kalupima, te neobičan proces sušenja na niskim temperaturama daje tijestu vrlo grubu površinu i iznimnu hrapavost što pogoduje da upije više umaka, zadrži sve okuse i ostane sočna. Sardži 14% proteina i prilikom kuhanja zadržava svoju čvrstoću.

Obitelj Di Martino brzo je shvatila ključnu važnost faze sušenja tjestenine, bilo na otvorenom na ulicama Gragnana (na posebnim stalcima) ili u zatvorenom prostoru, u posebnim ćelijama s ventilatorima i radijatorima na paru kako bi simulirali toplinu sunca. Ovakvim tradicionalnim načinom proizvodnje,  Pastificio di Martino posjeduje certifikat IGP – zaštičenog zemljopisnog porijekla.  Samo dvanaest proizvođača tjestenine u okolici Gragnana u Italiji posjeduje IGP certifikat. GRAGNANO nazivaju još i domovinom tjestenine a tjestenina iz Gragnana jedina je na svijetu koja je zaštićena zamljopisnim porijeklom. Godine 1915. pasta di Martino bila je prva tjestenina koja prolazi kroz Panamski kanal. Talijanski imigranti u Americi dobro su upoznati s kvalitetom tjestenine..

Današnji Pastificio Di Martino izgrađen je na obiteljskoj povijesti koja je ukorijenjena na teritoriju i tradiciji potaknuta od strane iskonske pobožnosti i neupadljive strasti. To se jedino može prevesti kao težak rad kroz stalno inzistiranje na kvaliteti, preciznost i ustrajnost prema izgledu, briljantnoj intuiciji i tehnološkim inovacijama, kao i brigu o ljudima i okolišu.

Tjestenina di Martino distribuira se svuda i nezaobilazna je namirnica vodećih svjetskih restorana. Obožavaju je svi, od Anthony Bourdaina, Thomasa Kellera, JRE i Michelinovih kuhara, od najprestižnijih gastronomskih natjecanja u New Yorku do našeg kuhara koji teži savršenom tanjuru u svojoj konobi na Pelješcu.

Prepričavajući nam priču o tjestenini, povijesti i tradiciji dok kroz riječi dopire osjećaj kao da su i same nekada davno nastale. Priča o snažnoj povezanosti tradicije i obitelji, kroz djetinjstvo i prijatelje. Priča o tjestenini priča je o radosti, pjesma koja otvara srce, pravi dragulj u svakom detalju. Hrana je ljubav, život i iskreni osmijeh pun okusa dok je napuljski kuhar umjetnik koji kuhanje temelji na načelima fizike, iskustva i predanosti. Uvijek je zanimljivo biti gost obitelji Di Martino.

PROIZVODI

Loading...