“Jedinstveni sastojci: živost, okus i tradicija”

Pasta di Martino je tjestenina bez jaja sa visokim udjelom škroba pomoću kojeg stvaramo umake. Bogata je proteinima, što je nužno je za strukturu mišića, potiče apsorpciju ugljikohidrata i potiče metabolizam.

Pastificio Di Martino, obiteljska proizvodnja tjestenine osnovana 1912.g., smjestila se u mjestu GRAGNANO, pored Napulja. Zahvaljujući svojim mikroklimatskim spojevima vjetra, sunca i vlage, već se više od pet stotina godina proizvodi na isključivo tradicionalan način. Sva tjestenina proizvodi se od 100% talijanskog durum pšeničnog brašna i izvorske vode iz planine Lattari. Kemijske analize provedene u 70-im godinama pokazale su da ova voda ima niski mineralni sadržaj, što znači da nije samo lagana i ugodna za piće, već i olakšava miješanje (jer zahtijeva manje mehaničke energije). Sam način spore proizvodnje tjestenine u brončanim kalupima, te neobičan proces sušenja na niskim temperaturama daje tijestu vrlo grubu površinu i iznimnu hrapavost što pogoduje da upije više umaka, zadrži sve okuse i ostane sočna. Bogata je proteinima, a poznato je da prilikom kuhanja zadržava svoju čvrstoću, savršeni „al dente“.

Obitelj Di Martino brzo je shvatila ključnu važnost faze sušenja tjestenine, bilo na otvorenom na ulicama Gragnana (na posebnim stalcima) ili u zatvorenom prostoru, u posebnim ćelijama s ventilatorima i radijatorima na paru kako bi simulirali toplinu sunca. Ovakvim tradicionalnim načinom proizvodnje,  Pastificio di Martino posjeduje certifikat IGP – zaštićenog zemljopisnog porijekla.  Samo trinaest proizvođača tjestenine u Gragnanu i okolici posjeduje IGP certifikat. GRAGNANO nazivaju još i domovinom tjestenine, a tjestenina iz Gragnana jedina je na svijetu koja je zaštićena zemljopisnim porijeklom.

Godine 1915. di Martino bila je prva tjestenina koja prelazi preko Atlantskog oceana. Talijanski su imigranti u Americi dobro upoznati s kvalitetom tjestenine, ali i željni domaće kuhinje.

Današnji Pastificio Di Martino izgrađen je na obiteljskoj povijesti koja je ukorijenjena na teritoriju i tradiciji. To se jedino može prevesti kao težak rad kroz stalno inzistiranje na kvaliteti, preciznosti i ustrajnost prema izgledu, tehnološkim inovacijama, kao i briga o ljudima i okolišu.

Tjestenina di Martino distribuira se svuda i nezaobilazna je namirnica vodećih svjetskih restorana. Obožavaju je svi, od JRE i Michelinovih kuhara, do najprestižnijih gastronomskih natjecanja u New Yorku i Italiji. Od kuhara koji teži savršenom tanjuru u konobi na Kornatima, do onoga zaljubljenika koji gušta u spravljanju hrane kod kuće i koji je vjeran svakom detalju.

Tjestenina di Martino postala je zaštitnim znakom i glavnim gastro i kulturološkim obilježjem Gragnana. “Ljudi iz Gragnana sposobni su proizvoditi i sušiti tjesteninu na ulicama više od 1000 godina jer je klima radila u njihovu korist”, kaže Giuseppe Di Martino, predsjednik Uprave Di Martino tjestenine. Ova sušena tjestenina u tolikoj je mjeri sastavni dio povijesti i identiteta grada da je nazivaju “Oro di Gragnano” – zlato Gragnana.

Prepričavajući nam priču o tjestenini, povijesti i tradiciji, dok kroz riječi dopire osjećaj kao da su i same nekada davno nastale, slušamo o snažnoj povezanosti tradicije i obitelji, kroz djetinjstvo i prijatelje. Hrana je ljubav, život i iskreni osmijeh pun okusa, dok je napuljski kuhar umjetnik koji kuhanje temelji na načelima fizike, iskustva i predanosti. Uvijek je zanimljivo biti gost obitelji Di Martino.

Net.hr

Odavno modni dizajneri ne izrađuju samo ‘modne krpice’ pa tako Armani oprema hotele, Ralph Lauren kuće bogataša, Donatella Versace odijeva fancy kućne ljubimce, a Dolce i Gabbana odlučili su dizajnirati ambalažu za tjesteninu tvrtke ‘Pastificio Di Martino’. Tvrtka iz Gragnana, koja tjesteninu proizvodi još od 1912., željela je izmijeniti stari dizajn ambalaže svojih proizvoda pa je sklopila partnerstvo s Dolce i Gabbanom, pišu talijanski mediji.

PROIZVODI

Elicoidali/ makaroni

Kao i mnogi oblici tjestenine, naziv elicoidali potječe od samog oblika. Talijanska riječ 'elica' prevodi se kao spirala. Teško je doći do podataka o podrijetlu ove tjestenine, ali najvjerojatnije je kao i mnoge druge vrste sušene tjestenine potjeće iz regije...

Orecchiette

0 out of 5
0 review(s)

Orecchiette

Orecchiette ili male uši, tipičan su oblik tjestenine iz Puglie, prepoznatljive kulinarske regije jugoistočne Italije. Male uši ili šeširići prije su se valjali ručno. Oblik je nastao tako što se tijesto za tjesteninu izreže na male komadiće te se nožem...

Trofie

0 out of 5
0 review(s)

Trofie

Trofie je kratka, tanka, upletena tjestenina iz Ligurije, talijanske regije koja nam je dala tradicionalni pesto od bosiljka Genovese! Ova se tjestenina izvrsno sljubljuje s pestom jer umak stvarno prianja uz tjesteninu.

Conchiglioni

0 out of 5
0 review(s)

Conchiglioni

Velike školjke koje se obično pune i zapeku. Odličan oblik tjestenine za testiranja raznih recepata i punjenja, u pećnici se kratko zapeku a na tanjuru uvijek izgledaju atraktivno. Al dente 15 minuta

Paccheri

0 out of 5
0 review(s)

Paccheri

U napuljskoj kuhinji paccheri postoje već dugo vremena. U prošlosti se smatrala tjesteninom za siromašne jer su komadi jako veliki i zasitni. Dakle, tek s malom količinom tjestenine mogli bi se zadovoljiti apetiti. Osim toga, ovo je bila jeftina hrana...
Loading...